Saturejka, koření pro každého

Ještě nedávno byla pro mě Saturejka zcela neznámé koření, se kterým jsem řešila tradiční otázku: „Kam s ním…. “ To se však změnilo v okamžiku, kdy jsem od kamarádky dostala malou sazenici, které se dokonce i u nás na zahradě začalo Dařit opravdu s velkým D.
Mé pěstitelské schopnosti jsou velmi omezené a tudíž přežijí jen silní jedinci, kteří se o sebe dokážou postarat sami. Vznešeně tomu říkám permakultura, ale jinak se jedná o záchvatovité zahradničení, které možná díky tomu, že do toho přírodě moc nekecám, nesou své plody. Alespoň se Saturejkou jsme tak domluvené.
Saturejce se daří, čím dál tím více. Z malé sazeničky se stala dospělá rostlina, která tvoří dominantu bylinkového záhonu.
Dnes se s vámi podělím, jak na ni a co s ní, aby byla opravdu k užitku a ne jen jako okrasná květina. Neboť v začátcích mého nepěstování mi vždy vykvetla dříve, než jsem začala sklízet. Kvete sice hezky, ale na funkci našeho trávicího traktu to v květnaté formě nemá vliv. Chce to jinak.
Stačí včas přistřihnout lístečky – od poloviny května, někdy i dříve je připravena k první sklizni. Jinak vykvete a to nejlepší jsme prostě prošvihli. V tomto období hojnosti ji pak rozdávám všem spolupracovníkům a kamarádům a ještě ji sama suším o sto šest na zimní časy.
Proč?
No protože už vím, kam s ní. Tak to musíte vědět taky. V první řadě je Saturejka náš střevní zachránce a nejen to.
Jak to se Saturejkou je?
Mega objev nastal, když jsem se dozvěděla o blahodárném vlivu Saturejky na trávení. Ona totiž působí proti průjmu a nadýmání. Hurá.
Saturejka je velký pomocník při přípravě luštěnin, a ty se již řadu let snažím řádně propagovat mezi českou populací. Neboť naše prvenství v rakovině tlustého střeva může být způsobeno také nedostatkem vlákniny ve stravě. No a významné množství vlákniny najdeme právě v luštěninách. Těm se však řada lidí vyhýbá právě ze vzdušných důvodů a Saturejka nám pomůže tento nepříjemný efekt snížit. A naopak zase zvýšit konzumaci luštěnin a díky tomu sníme více tolik potřebné vlákniny. Jednoduché, že?
Takže přidávejte Saturejku k luštěninám, ideálně až do sebrání pěny při vaření, jinak jí vylovíte moc brzy a to už fakt nefunguje. Důležité je, aby zůstala součástí luštěnin.
První objev tedy zní, se Saturejkou se tolik neprdí.
Zlepšuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu.
To oceníme zvláště po nemoci či u dětí nebo vážně nemocných lidí, kteří trpí nechutenstvím.
To však není všechno.
Saturejka zachrání i ty, které trápí bolest v krku.
Máte-li angínu nebo jinou bolest v krku, uvařte si čaj ze saturejky, je to sice nezvyklá chuť, ale díky svému antiseptickému účinku pomáhá rozpouštět hleny a je dobrá i při kašli. Můžete i kloktat.
Saturejka má močopudné účinky a pomáhá snižovat i krevní tlak. Čistí mastnou pleť.
Saturejkový čaj – nálev
1 lžičku sušených nebo 2 snítky čerstvých nasekaných bylinek zalijeme šálkem vroucí vody, spaříme a krátce vyluhujeme, nakonec scedíme. Pijeme co kdo snese.
Vychlazeným nálevem můžeme kloktat při angíně a aftech.
Obklad ze saturejky můžeme použít při drobných poraněních a kožních plísních. Stačí nálev vychladit, namočit do něj kapesník a přiložit na postižené místo.
Máte-li problém s nadýmáním, někdy nestačí přidat snítku Saturejky do jídla. Použijte koncentrovanější formu čaje. Zvýšíte tak účinky Saturejky při nadýmání, průjmu a poruchách zažívání.
Saturejka v kuchyni
Saturejku můžeme použít v různých receptech. Prostě kam vám voní, tam ji dejte.
Saturejka může patřit společně s kmínem, fenyklem a majoránkou mezi první koření, které přidáte do prvních příkrmů malým dětem.
Díky výrazné chuti se hodí k masitým pokrmům, rybám a do nádivek.
Čerstvé lístky jsou výborné do nejrůznější salátů z čerstvé zeleniny. Super je i v bramborovém salátu. Dávám ji i do polévek.
Nejčastěji ji však používám především při přípravě luštěnin, kterým dodá nejen zajímavou chuť, ale také zlepší jejich stravitelnost.
A na závěr něco od babky kořenářky, kterou by asi před pár lety za tento výrok upálili.
Saturejka má prý i čarovné účinky.
Její výrazná vůně prý posiluje mysl a můžeme ji nosit na krku jako vonný amulet.
Ať už je to jakkoli. Naučte se Saturejku používat a pěstovat. Daří se jí i v malém truhlíku na okně.
V každém případě to vnese novou chuť i vůni do vaší tradiční kuchyně.
A s novou chutí přicházejí i nové myšlenky.
A na mých kurzech přicházejí myšlenky i chutné recepty společně. Mrkněte ZDE.
Těším se na vás.
Zdraví Martina