Maki Sushi – jak na to?

Mami, uděláš nám někdy sushi?
Zeptal se mě jednou syn. Přiznám se, že jako propagátorce lokálních potravin se mi do této akce moc nechtělo. Sushi, má opravdu k tradiční české kuchyni daleko. V podstatě všechny použité suroviny jsou z dovozu. Rýží počínaje po mořskou řasu, sezam či lososa. Nějak jsem se tenkrát vymluvila a na chvíli byl klid.
Jenže synova touha ochutnat „zakázané ovoce“ byla docela velká a nedal pokoj. Tak jsem prohlásila, ať si ho udělá sám.
Myslela jsem si, že ho to přejde, jenže omyl. Syn nastudoval vše na internetu, zakoupil potřebné suroviny a v rámci jarních prázdnin nás jednou čekalo překvapení v podobě sushi večeře. Musím uznat, že to bylo opravdu super zpestření a od té doby k mým lokálním receptům občas přibude na rodinných oslavách i exotické sushi.
Hlavně, že to nemusím dělat já. (A tak v duchu, když s tím nemůžeš bojovat, tak se přidej, jsem sushi vzala na milost. Vzhledem k tomu, že příprava je fakt časově dosti náročná, rozhodně nelze sushi zařadit do běžného jídelníčku. Naštěstí…)
Synovo sushi chutnalo a zaujalo tak,
že ho nyní chystal jako ochutnávku na přednášku o Vietnamu.
Díky tomu jsme měli o zábavu postaráno
což přineslo zkušenost i s velkovýrobou sushi ze 2 kg rýže.
Viz foto. 🙂 A také vznikl tento článek a foto postup. Díky Míro 🙂

Vám však na ochutnávku pro doma postačí menší množství:
Rýže na sushi – stačí kulatozrnná 0,5kg
Mořské řasy NORI plátky 6–10x (podle množství náplně)
Okurka salátová 1x
Paprika kapie 2x
Losos plátky 150g
Nakládaný zázvor malé balení
Na zálivku: sůl 1 lžička, cukr 1 lžička, rýžový ocet 3 lžíce
Na obalení: sezamová semínka, plátky řasy Nori, potravinová fólie
Zálivka: smícháme 3 lžičky rýžového octa, 1 rovnou lžičku soli a 1 rovnou lžičku cukru. Necháme rozpustit. Doporučuji udělat zálivku dříve, aby se sůl i cukr lépe rozpustil.
Rýži propláchneme a necháme cca 1h namočenou, slijeme a přidáme dvojnásobné množství čisté vody. Vaříme, dokud se voda nevsákne, pak odstavíme a necháme pod pokličkou 10 min. zchladnout. Přidáme zálivku a řádně promícháme. Necháme dalších 10 minut stát pod pokličkou. Pak rýži vyklopíme do mísy nebo na tác a vychladíme.
Lososa, zázvor a veškerou zeleninu nakrájíme na proužky, z okurky vyjmeme vodnatý střed, aby nebylo sushi rozmáčené.
Vše vychladíme a připravíme si fólii,
řasy na obalení a mísu s vodou na namáčení rukou,
aby se rýže tolik nelepila.
Na připravenou řasu rozprostřeme rýži cca do poloviny řasy a uhladíme ji, na kraj řasy s rýží dáme na proužky nakrájené ingredience dle vlastního výběru.
V našem případě jsou to okurky, paprika, losos,
naložený zázvor. A zabalíme.
Je potřeba pořádně přitlačit, aby bylo sushi pevnější. Necháme v potravinové fólii vychladnout v lednici alespoň hodinu.

Vychlazené krájíme ostrým nožem na cca 2 cm porce.
Podáváme se sójovou omáčkou a wasabi pastou.
Dobrou chuť.
Přeje Martina a syn Míra