První příkrmy a můj způsob práce
- Jak je to s kojením, odstavováním dítěte a se začátkem prvních příkrmů?
- Jak často kojit když začínáme s ochutnáváním potravin?
- Kdy je dobré dávat obilninové kaše a kdy zeleninu?
- Jaké používat tuky a od kdy maso? Jde to i bez masa?
- Řadu odpovědí naleznete v ebooku, nebo na přednášce
- Můžete však využít i osobní konzultaci.
- Každé dítě je jiné, proto otázky prvních příkrmů i odstavování dítěte je potřeba často řešit individuálně a komplexně.
- Využijte proto vstupní konzultaci, kdy vyplníte vstupní dotazník a problematiku spolu následně řešíme celistvě. Nejen úpravou stravy a rodinného jídelníčku, ale také režimovými a souvisejícími kroky. To bývá základem úspěchu.
Mé pohádkové začátky s příkrmy
Inspiraci ke zdravé stravě nemusíme hledat v nudné literatuře ani se nechat vědecky přesvědčit, ale stačí vrátit se k jednoduchosti a zdravému selskému rozumu.
Jak to asi dělali naši předkové, když neměli hotové skleničky s příkrmy pro naše dětičky.
Zvědavost je totiž lepší než fakta a složité tabulky nutričních hodnot, které stejně neumíme prakticky využít. Mě stačil impuls z pohádky Lotrando a Zubejda. A věta paní Konvalinkové: „Je to jen jáhelná kaše, kdo chce nášup?“
Začala jsem se zajímat, co že to ty jáhly vlastně jsou a jak to chutná. Tím začala zase moje pohádka „Jak dostat jáhly na talíř“ a od té doby jsou tam již celou řádku let a to pravidelně.
Takhle nějak vás naučím krok za krokem pracovat s novými potravinami, které jsou základem pestré stravy nejen pro vaše děti, ale i pro vás.
První příkrmy nás postaví k plotně a je to tak správně
Je standardní, že v našich podmínkách žena začíná pravidelně vařit, až s prvními příkrmy svého dítěte. Než máme děti, stravujeme se tak nějak… a každý si odpovězte jak. S dětmi je najednou vše jinak. Chceme pro ně to nejlepší a hlavně zdraví. A zde začíná cesta za zdravou stravou a zdravím, jako takovým.
Možná si pod termínem „Zdravá strava“ představujete konkrétní výživový směr, který se vám zdá složitý a neuchopitelný. Informací je mnoho a vy tak začínáte 50x a stále poprvé. Jenže teď máte dítě a chcete, aby jedlo zdravě. Chcete to dělat konečně správně, jenže nevíte, co správně vlastně je, když se všude píše něco jiného.
Třeba se to u vás odehrává podobně jako kdysi u nás.
U plotny jsem stála celé dny a snažila se vařit synovi zdravě. Opakoval se starý scénář upocené maminky v kuchyni. Vařila jsem zvlášť dětem, a snažila se, aby i ta „zdravá – u nás ještě ke všemu bezlepková, strava“ vypadala „normálně“.
Pro každého rodiče je demotivující a nikam nevedoucí patlat půl dne dokonalé mrkvové pyré a sám se odbývat rohlíkem, neboť již nic jiného nestíháte.
Tápala jsem v knihách, protože internet jsem naštěstí neměla k dispozici. Díky tomu jsem získala ucelené informace, praxi v plánování jídel a objevila jednoduchost.
Pochopila jsem, že první příkrmy v podobě, jak je známe, nemusí vyhovovat všem dětem stejně. Je mnoho možností jak nabídnout stravu dětem, neboť i první příkrmy mají své módní vlny a jen čas ukáže, zda to či ono bylo správně.
A právě proto své 20 leté prověřené zkušenosti předávám dál.
Osobně vnímám, že z dlouhodobého hlediska strava musí být snadná na přípravu a v kuchyni nás to musí bavit. Jak na to jinak, vám ráda předám na přednášce nebo při individuální konzultaci.
Pojďte se naučit jednoduchý způsob přípravy pokrmů pro vaše dítě i pro vás.
Ušetříte čas, nervy a ještě vás to bude bavit.
Těším se na vás Martina