Pojďme se podívat, jak můžeme využít „odpadní“ kuchyňskou vodu hned, bez velkých přestaveb a investic, prostě změnou myšlení.
Možná si ještě z dětství nebo z dovolené na chalupě bez vodovodu vybavíme, co šetření vody opravdu znamená. Pokud vám každá kapka vody projde v kyblíku rukama, tak zjistíte, jak málo ji vlastně potřebujeme a jak se dá každá kapka využít i několikrát. Chalupářský model kdy ve vodě po koupání vypereme prádlo, pak s ní ještě vytřeme podlahu a nakonec spláchneme toaletu, bohužel v paneláku mnoho lidí nepraktikuje.
Zaměřím se tedy jen na vodu použitou v kuchyni, i ta může mít delší životnost. Zvláště taková, kterou něco oplachujeme, myjeme v ní zeleninu nebo do ní namáčíme luštěniny či rýži.
Vodu, kterou slíváme z luštěnin či obilovin při jejich namáčení, využijeme při zálivce květin pokojových i venkovních. Můžeme ji též přidat do jídla hospodářským zvířatům, pokud je máme a vaříme jim. Není to jen o šetření vodou, ale také o využití látek, které se v této vodě vyskytují. Jedná se především o vitamíny skupiny B, minerální látky a škroby.