Při své práci v nemocnici jsem se vždycky divila tomu, že vietnamské pacientky, pokud se zrovna necítily nejlépe, po nás chtěly horkou vodu. Říkaly, že nechtějí to špinavý – tím myslely čaj, ale čistý – to byla horká voda. Nechápaly jsme je, ale díky jazykové bariéře bylo jednodušší jim vyhovět, než nutit náš „špinavý čaj“.
Uplynulo pár let a já horkou vodu piji také.
Proč? Protože jsem přišla na to, že je to opravdu fajn tekutina a hned vám to vysvětlím..
Horká voda prospívá našemu zdraví více, než voda studená, tu musí tělo prohřívat a tím se energeticky zatěžuje. Takže pít v létě ledovou vodu je vlastně nesmysl, neboť teplota našich orgánů je vyšší a tělo tedy led neocení, naopak, musí vyvinout další energii na to, aby rozdíl teplot srovnalo.
Tedy začne se víc zahřívat, a to při 30;C ve stínu moc neoceníte, naopak, víc se potíte a víc pak pijete. (Převzato z moudra čínské medicíny.) Radost z konzumace ledových nápojů pak mají jen jejich prodejci, ale naše tělo ocení spíše vodu horkou — vlažnou.
Horká voda má mnoho pozitivních účinků na naše tělo.
Dokáže prohřát náš organismus a na rozdíl od čajů či jiných nápojů sebou nenese další informaci. Každá ochucená tekutina do těla něco přináší, nějaké informační účinky. Což od bylinných čajů či kávy tak nějak očekáváme, ale potřebujeme stále naše tělo nějak stimulovat?
Nestačilo by jen dodat tekutinu? Prostě jen hydrataci, nic víc. Každá bylinka při dlouhodobém užívání ztrácí svůj léčebný efekt. A to je škoda. Proto se doporučují pitné kůry a střídání bylin většinou po 2–3 týdnech, není-li pitná kůra bylinkáři indikována jinak..
Pokud zapíjíme jídlo teplou vodou, nedojde ke zpomalení trávení tuků, ale naopak k harmonizaci. Zkuste na mastný talíř nalít studenou vodu a na druhý horkou, pochopíte sami.
Horká voda stimuluje ledviny a zažívací trakt. Tím, že ji náš organismus nemusí zahřívat, tak vlastně šetříme svou energii, která může být využita jiným způsobem. Tělo se tak lépe čistí, tedy i spaluje. Pokud redukujeme hmotnost, je dobré šetřit energii a díky horké vodě i svůj organismus.
Horká voda nás snadno prohřeje a nezatíží. Začít den hrnkem horké vody je prospěšné pro každého. Je však dobré zjistit si, jaký jste metabolický typ, neboť i tam nalezneme různé odlišnosti v prospěšnosti konzumace různých nápojů i teplé či studené vody.
Z fyzikálního hlediska má horká voda nižší hustotu. Proto na sebe lépe váže škodlivé látky a čistí organismus.
Vše má svá pravidla. Pivo je možná nejlepší ze sedmého schodu a horká voda zase z hrnku, který jste schopni držet ve dlaních. To nastane okamžik, kdy má i báječnou chuť.
Zkuste to.
Nalijte vroucí do hrnku, postupně ji nechte chladnout a pomalu upíjejte.
Jako když čekáte, než vám zchladne čaj. Najdete tak svůj ideální bod pro její konzumaci. Příliš horká se pít nedá a vlažná také není to ono.
Na pití horké vody je báječná jedna věc, nepotřebujete k tomu žádný odborný kurz. Jde to samo a bude vám fajn.
Přeji dobrou chuť s horkou vodou.