Jak na první příkrmy? Hotovky nebo budeme vařit?

Velmi často se setkávám s dotazem zda jsou skleničky – hotová strava pro děti kvalitnější než doma vařené jídlo. Někteří pediatři k tomu dokonce přidávají potvrzení výrobců o dokonalosti a sterilnosti těchto pokrmů. Ano, doporučit skleničky je opravdu snazší, odpadá tak vysvětlování, jak na to. Tak se na to pojďme podívat komplexněji.

Čas na první příkrm a jak s tím naložit je tady..

Máme dvě možnosti. Vařit nebo kupovat hotovky. Tak pěkně popořádku.

Co nám výrobci skleniček říkají?
Přesvědčují nás o dokonalých zdrojích, dokonalém vyváženém složení, zdravotní nezávadnosti a tak bych mohla pokračovat jejich vlastní reklamou až do nekonečna.

A mě napadá jediná otázka, odkud se ty dokonalé potraviny berou? Proč na standardních skleničkách není uvedeno, odkud potraviny pocházejí?
Proč chybí údaj o případné Bio kvalitě apod.
Proč chybí ta adresnost konkrétního farmáře, konkrétního místa odkud se ta skvělá potravina dostala na lžičku mého dítěte. Údaj výrobce např. u značky Nestlé je to Polsko mi opravdu nestačí. Jak si tedy jako spotřebitel mohu být jistá, že je pokrm skvělý, když tyto základní informace nedohledám.

Jak může být konzervovaná potravina kvalitnější než čerstvá?
Kdo říká, že normální strava je nekvalitní, škodlivá a nezdravá?
Odpověď zní – výrobci dětské stravy.

Snad každému, kdo někdy ochutnal příkrm ze skleničky nebo jedl jídlo z konzervy, je jasné, že se chuť různí právě díky dlouhodobému uskladnění pokrmu. Pokud doma uvaříte jídlo a zavaříte si ho sami třeba na dovolenou nebo ho jen ohřejete druhý den, dobře víte, že lépe to chutnalo čerstvé.

Výživově je také čerstvý pokrm cennější a bohatší nutričními látkami. Vitamíny v potravinách klesají již vlivem pouhého uskladnění, dalším zpracováním – krájením, vařením se přidají další ztráty a skleničky mají dobu použitelnosti třeba 2 roky. Je to prostě konzerva.

Přemýšlejte proto, jak byste se cítili, kdybyste se rok svého života stravovali jen na konzervách. Možná by vás pak první opravdové jídlo vyvedlo z rovnováhy. Nemuselo by vám chutnat, možná, nevím.

Co se týká složení, vadí mi nejasné údaje.
Proč je v příkrmu který se jmenuje dýně, brambory a krůtí maso, ve složení pidipísmem uveden ještě pastinák, kukuřičný škrob a řepkový olej? Dáváte doma běžně do jídla škroby? Ne?

Výrobci ano, je to levnější cesta k zahuštění pokrmu a tím získáme větší množství za nerozumnou cenu.
Škroby jsou i v některých příkrmech tzv. jednodruhových. Tedy mrkvička první lžička. Proto pak děti odmítají tu vaši, i škrob má specifickou nasládlou chuť a my učíme děti již od první lžičky, že přítomnost nasládlé chuti ve stravě je v pořádku. Nikoho pak nepřekvapí, když právě tu specifickou chuť v potravinách podvědomě hledáme celý život. A celý život také vedeme boj s nadváhou. Ach jo.

Mám pokračovat dál? Tak jo.

Pojďme se podívat na ceny, pro někoho možná další důležitý argument. 

Pokud jste doma třeba ještě s dalším dítětem a také tak trochu řešíte finance. Každé jídlo něco stojí, ale skleničky se časem opravdu prodraží. Zatímco v začátcích dítěti stačí jedna malá formulka za 29,- korun a má ji i na dvakrát, tak s přibývajícím věkem, kdy příkrmů přibývá nejen co do počtu, ale také do množství, vás vyjde větší balení na 40 i více korun za porci.

Nemusíme tedy být velcí počtáři, abychom zjistili, že nás taková strava může denně vyjít na 120 i více korun u jednoho dítěte. Zatímco, za kilo mrkve v bio kvalitě zaplatíte dle sezóny od 30 – 60 korun, ale nasytíte tím celou rodinu, a to dokonce několikrát.

Jste-li však akční typ a stravujete se celkem pravidelně v restauracích, doma maximálně posnídáte, často cestujete a jste ten typ maminky, která neposedí a stále někde je.

Pak pro vás bude samozřejmě výhodnější zakoupit skleničky, přivítat škroby do běžného života a věnovat se spíše tomu, které kombinace vašemu dítěti chutnají.
V tomto případě doporučuji střídat nejen jednotlivé druhy a chutě, ale také výrobce. I když musí tyto skleničky splňovat přísná pravidla, není v dnešní době výjimkou nalezení nežádoucích látek i v tomto typu produktů, určených pro děti. A je veliký rozdíl, když zjistíte, že v širším spektru příkrmů, které vaše dítě snědlo, byl možná jeden problematický, než si rvát vlasy při zjištění, že vaše dítě dosud nic jiného nejedlo, protože jste vsadili na jednu kartu.

Právě proto by bylo dobré, a moc se za to přimlouvám, naučit se alespoň domácí snídaňové kaše vařené z celých obilovin a občas podusit mrkev s bramborem. Vhodná je též kombinace s metodou jídlo do ručičky, kdy dítě skutečné potraviny alespoň ochutná. Uděláte tím radost nejen sobě, ale hlavně dítěti, které ocení, že ještě žije v době, kdy se jí přírodní strava a ne „amarouny v prášku“.

A ještě na závěr prosím malé zamyšlení. Jakou stravu budete doporučovat, budete-li výrobcem instantních produktů? Ale o tom zase příště, nebo přijďte na přednášku a probereme to.

V každém případě já osobně doporučuji vaření z kvalitních surovin pro celou rodinu, a pokud skleničku, tak jenom na chviličku – třeba na dovolené nebo na výletě, když jinak nedáte, a pak zase zpátky za kuchtičku. 🙂
Proto pravidelně pořádám přednášky na téma První příkrmy a strava dospělých, kde si ukážeme, že to jde i jednoduše zdravě a pro celou rodinu.

A nezapomeňte, že je ZDE zdarma k dispozici ebook Začínáme s příkrmy,
to kdybyste chtěli prostě začít vařit.

Tak se na vás těším a držím palce, ať vám to v kuchyni jde.

Vaše Martina