Můj příběh
Jak to všechno začalo
Vyrostla jsem jako všechny „Husákovy děti“ na kombinované stravě, kdy se preferovaly mléčné svačinky s rohlíkem, buchtičky se šodó ve školní jídelně a salám Poličan či řízek s chlebem na výlety.
Po revoluci k nám dorazily ochucené mléčné výrobky a jiné nesmysly, které jsem začala jíst ve velkém. Naše bílé jogurty mi dříve moc nechutnaly. A výsledek byl super akné, což jsem se stravou tenkrát vůbec nespojovala. Stala jsem se známou návštěvnicí alergologie a kožních oddělení a tyto známosti mě provázely až do prvních příkrmů staršího syna. Tehdy jsem začala dělat dost věcí jinak.
Hlavním důvodem mého zájmu o zdravou stravu bylo totiž právě narození mých dětí. Toužila jsem dělat všechno správně a vařit zdravě.
Později se přidala další výživová omezení, především bezlepková dieta mladšího syna. A dodnes děkuji této zkušenosti, neboť se mi otevřel svět přirozeně bezlepkových potravin. Zjistila jsem, že bezlepková strava není ani módní záležitost, ani nemusí být předražená, ale že je to přirozená strava, která se dá jednoduše připravit ze základních potravin dostupně a pro celou rodinu.
Velké téma je také laktační poradenství, kdy mě provázela řada potíží, ale také podpory od laktačních poradkyň. Podrobněji jsem to zpracovala do samostatného článku. Jak jsem kojila já.
Když šel mladší syn do první třídy, přišlo onkologické onemocnění mé maminky. Po půlroční hospitalizaci jsme o ni 4 měsíce pečovali v domácnosti. Osobním přístupem jsme docílili, že se vše vyvíjelo lépe než předpokládali lékaři.
Díky celistvému přístupu bylo zapotřebí přehodnotit nejen stravu, ale přistoupit k sobě samé i k ní komplexně a otevřeně. Onemocnění mé maminky mě ovlivnilo v mých dalších aktivitách asi nejvíce. V tomto období jsem otevřela svou Nutriční poradnu a začala se věnovat poradenství ve výživě celistvě.
Celý příběh z tohoto náročného onkologického období vyšel v Pravém domácím časopisu a můžete si ho přečíst v samostatném článku. Jako jeho pokračování jsem napsala ebook Desatero v nemoci, který by měl ukázat co vše je kromě stravy potřeba změnit, na čem pracovat tak, aby to mělo smysl. Proto se věnuji i onkologicky nemocným klientům a pečujícím osobám. Opět mě k tomu dovedla vlastní zkušenost.
Studium historie
1991 — Střední zdravotnická škola obor diplomovaná zdravotní sestra.
Praxe v roli zdravotní sestry ARO – anesteziologicko – resuscitační oddělení, kardiologie, kožní ambulance, gynekologická ambulance, odběrová sestra v laboratoři, nyní pediatrická ambulance.
1998 — 2002 – Silvova metoda 1.a 2. Stupeň + komunikační a specializační kurzy.
2009 – Vyšší odborná škola obor Nutriční terapeut
2009 – 2014 Praxe v roli nutriční terapeutky- dětské oddělení, urologie, onkologie, chirurgické, infekční a interní oddělení, stravovací provoz.
2010 – kurz laktační poradce zdravotník
od roku 2010 — dosud – vlastní nutriční poradna , lektorská činnost
od roku 2016 — dosud — souběžně s osobními aktivitami působím jako zdravotní sestra v pediatrické ambulanci
www.poradnazdravi.cz má všech pět P pohromadě seznamte se:
1. Poradna zdraví
2. Pořádná zdraví
3. Pořad na zdraví
4. Pořád na zdraví
5. Poraď na zdraví
Tak jen ať žije čeština, pětinásobná variace výkladu webové adresy jde snad jenom u nás. 🙂